(Familie)opstellingen
Wat kan je verwachten?
Een (familie)opstelling is een krachtige methode om heel snel een diepgaand inzicht te krijgen in waar jij op dit moment tegenaan loopt.
Tijdens een opstelling wordt er zichtbaar gemaakt welke (onbewuste) dynamieken zich onder de hulpvraag verschuilen. Het zijn deze dynamieken die ervoor zorgen dat we niet goed in ons vel zitten of onze doelen niet lijken te halen. Dit noemen we ook wel 'verstrikkingen'. Deze verstrikkingen zijn heel vaak gelinkt aan ons familiesysteem van herkomst.
Hoewel de term het lijkt te suggereren, wordt een familieopstelling NIET georganiseerd met familieleden.
Tijdens een opstelling worden delen van jou of jouw systeem van herkomst gerepresenteerd door andere deelnemers. Door deze delen in de ruimte te plaatsen word je rechtstreeks geconfronteerd met wat zich in de onderstroom afspeelt. Dit brengt je naar dat wat echt wilt gezien worden.
Door het deelnemen aan opstellingen kan het zijn dat 'verstrikkingen' opgelost worden, maar het kan ook evengoed zijn dat er inzicht ontstaat in de weg naar verandering of dat het blijft bij een inzicht. Het is in elk geval een wonderlijke manier om een hulpvraag te behandelen.
Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat?
Lees de transcriptie van een opstelling onderaan de pagina
of
Bekijk volgende video:
https://www.youtube.com/watch?v=ItsPzlMVGgw&ab_channel=TessavanRossen
Neem gerust contact op voor meer info of een GRATIS verkennend gesprek!
Praktisch
Voor wie?
Volwassenen die ergens tegenaan lopen op mentaal, emotioneel, relationeel of fysiek vlak.
Volwassenen die graag representeren of nieuwsgierig zijn naar de werking van (familie)opstellingen.
Bedrijven die inzicht willen in bepaalde verstoorde dynamieken of thema's binnenin de organisatie.
Wil je graag een opstelling laten organiseren voor jouw onderneming? Neem dan persoonlijke contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Waar en wanneer?
Boemerang organiseert op verschillende momenten opstellingen op verschillende locaties.
Ga naar de pagina 'workshops' voor de komende data en locaties.
Transcriptie van een familieopstelling
Deze transcriptie komt uit het boek: 'Zinnen die de ziel raken' van Elmer Hendrix.
Tijdens deze opstelling komen de zinnen die uitgesproken worden vanuit Elmer (de begeleider) zelf. Er wordt niet verwacht dat de deelnemers zelf de zinnen bedenken. Als representant en vraagsteller wordt je dus steeds heel goed begeleid.
Casus:
Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb weinig contact met mijn vader.
Startopstelling:
Er staan twee representanten: één voor moeder en één voor vader. Cliënt staat voor zichzelf. Elmer zet de cliënt (zoon) eerst voor de vader.
Elmer: "Hoe is het voor de vader om naar de zoon te kijken? Wat voel je als je naar je zoon kijkt?"
Vader: "Onrust."
Elmer laat vader zeggen: "Mijn lieve zoon, als ik naar je kijk voel ik onrust."
Elmer laat de zoon zeggen: "Lieve papa, die onrust ken ik ook zo goed. Lieve papa, ik ben alleen maar je zoon. Ik kan je niet redden, daar ben ik te klein voor."
Elmer: "Hoe is het voor de vader?"
Vader: "Verdrietig, ook rustig"
Elmer laat vader zeggen: "Mijn lieve zoon, jij kan mij niet redden. Deze onrust en de pijn die horen bij mij, niet bij jou. Jij bent alleen mijn lieve zoon."
Elmer: "Hoe is dit voor de zoon?"
Zoon: "Ongeloofwaardig; hij sloot zijn ogen toen hij dat zei."
Elmer zoekt een representant uit voor het lot van de vader en plaatst deze achter de vader.
Elmer laat de vader zeggen: "Mijn lieve zoon, dit is mijn lot en het is zwaar. Maar het is mijn lot, niet het jouwe. Daar hoef jij je niet mee te bemoeien. Jij bent alleen maar mijn zoon. Jij bent de kleine, ik ben de grote."
Elmer: "Hoe is dat voor de zoon?"
Zoon: "Moeilijk."
Elmer laat de zoon zeggen: "Lieve papa, ik zie jou en ik zie jouw zware lot. En hoewel ik het moeilijk vind en het me pijn doet, laat ik dat lot bij jou. Het is te zwaar voor mij. Ik laat het bij jou, met liefde en respect."
Elmer: "Hoe is dat voor de vader?"
Vader: "Goed, ik voel me sterker."
Elmer laat de vader zeggen: "Lieve zoon, met wat er tussen mij en je moeder aan de hand is hoef jij je niet mee te bemoeien. Dat gaat je niets aan. Jij bent alleen maar het kind."
Elmer: "Hoe is dat voor de zoon?"
Zoon: "Oké, een stuk beter."
Elmer laat de zoon zeggen: "Lieve papa, ik laat het bij jou en mama. Jullie zijn de groten en ik ben de kleine. Kijk alsjeblieft vriendelijk naar me als ik ook naar mama ga. Lieve papa, ik geef jou een hele grote plek in mijn hart. Jij bent de enige juiste vader voor mij. Dank je wel lieve papa."
Elmer: "Voel je een beweging om dichter naar je vader toe te gaan? Voel heel goed na. "
Zoon: "Ja."
Elmer: "Is dat oké voor de vader?"
Vader: "Ja."
Elmer aan de zoon: "Zet een klein stapje naar voren, blijf aankijken, blijf voelen."
Zoon maakt zich groter. Elmer zegt de zoon zijn vader aan te kijken.
Elmer laat de zoon zeggen: "Lieve papa, ik ben een man net als jij. Alleen van jou kan ik leren hoe het is om een man te zijn. Dank je wel lieve papa, voor het vele dat je mij hebt gegeven."
Elmer leidt de zoon naar de moeder en zet hem voor de moeder.
Elmer laat de zoon zeggen: "Lieve mama, ik ben je zoon, jij bent mijn moeder. Jij ben de grote, ik ben de kleine. Ik ben alleen maar je zoon, niet je vriend. Lieve mama, kijk alsjeblieft vriendelijk naar me als ik ook naar papa ga.
Elmer laat de moeder zeggen: "Lieve zoon, je hoeft niet te kiezen. Je bent mijn zoon en je bent zijn zoon. Wat er tussen ons gebeurd is en nog gebeurt gaat jou niet aan. Jij bent alleen maar het kind."
Elmer: "Hoe is dat voor het kind?"
Zoon: "Lastig."
Elmer laat zoon zeggen: "Lieve mama, ik laat het helemaal bij jouw en papa, met liefde en respect. Dank je wel voor het vele dat je gegeven hebt."
Elmer aan de zoon: "Zet maar een stapje opzij en kijk naar allebei. en zet maar een kleine stapje naar achteren."
Elmer laat zoon zeggen: "Ik hier en jullie daar. Wat er tussen jullie gebeurd is laat ik bij jullie. In mijn hart hebben jullie een even grote plek. In mijn hart zijn jullie verenigd.
Elmer: "Kunnen we het hierbij laten?
Zoon: "Ja."
Elmer aan de cliënt: "Voor jou is het heel belangrijk om het helemaal bij je ouders te laten, je hoeft hun last niet te dragen."
Elmer aan de groep: "Bij een scheiding is het heel belangrijk dat het kind van beide ouders toestemming krijgt om naar de andere ouder te gaan en dat het zich niet bemoeit met wat er tussen de ouders speelt. Dan kan hij het kind blijven van beide ouders. Doet één van de ouders dat niet, dan dien het kind daar duidelijke grenzen in te stellen, bijvoorbeeld door te zeggen: lieve mama, ook zonder jouw toestemming ga ik naar papa... hij is mijn vader."